Prevádzkovanie reštaurácie – pohostinská činnosť

Otázka:

Mám záujem otvoriť reštauráciu, prípadne bar. Akú činnosť musím mať, aké povolenie, aby som to mohol zrealizovať?

Odpoveď:

Zoznam činností, o ktoré by sa dala rozšíriť Vaša činnosť:

(1) Pohostinská činnosť a výroba hotových jedál určených na priamu spotrebu mimo prevádzkových priestorov (remeselná živnosť, na základe nej môžete prevádzkovať reštauráciu / priestor, kde sa bude variť). Bližšiu špecifikáciu tejto činnosti a čo na základe nej môžete prevádzkovať nájdete v prílohe (zoznam remeselných činností) v bode 32. V tomto prípade je potrebné mať zodpovedného zástupcu s vyučením v obore alebo: Doklady o odbornej spôsobilosti uvedené v § 21 živnostenského zakona sa pre potreby tohto zákona nahrádzajú:

  1. výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení príbuzného odboru a dokladom o vykonaní následnej najmenej jednoročnej praxe v odbore alebo dvojročnej praxe v príbuznom odbore alebo
  2. vysvedčením o maturitnej skúške na strednej odbornej škole alebo na strednom odbornom učilišti alebo na gymnáziu s predmetmi odbornej výchovy alebo na nadstavbovom alebo pomaturitnom štúdiu v rovnakom odbore a dokladom o vykonaní následnej najmenej jednoročnej praxe v odbore alebo dvojročnej praxe v príbuznom odbore alebo
  3. dokladom o ukončení najmenej strednej školy, ak nejde o prípady uvedené v písmenách a) a b) a osvedčením o získanom vzdelaní pre príslušnú živnosť v akreditovanej vzdelávacej ustanovizni a dokladom o vykonaní následnej najmenej dvojročnej praxe v odbore alebo trojročnej praxe v príbuznom odbore alebo
  4. diplomom o absolvovaní vysokej školy v príslušnom odbore a dokladom o vykonaní následnej najmenej jednoročnej praxe v odbore alebo dvojročnej praxe v príbuznom odbore alebo
  5. osvedčením o čiastočnej kvalifikácii alebo osvedčením o úplnej kvalifikácii podľa osobitného predpisu alebo
  6. dokladom o vykonaní najmenej šesťročnej praxe v odbore, od ktorej ukončenia neuplynuli viac ako tri roky
  7. praxou v odbore alebo v príbuznom odbore sa rozumie skutočné vykonávanie príslušnej činnosti, ktoré je v súlade s týmto zákonom a osobitnými predpismi

(2) Poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu (ak budete mať len túto činnosť, nebude možné v priestoroch variť). Bližšiu špecifikáciu tejto činnosti a čo na základe nej môžete prevádzkovať nájdete v zozname voľných činností v bode 5601.

K predaju alkoholu bude potrebné získanie oprávnenia aj od colného úradu, bližšie informácie sú dostupné v našich článkoch:

Ako získam povolenie na predaj alkoholu v kaviarni

Povolenie na predaj alkoholu

Otázka

Aké sú požiadavky na reštauráciu – priestor kde sa bude variť?

Odpoveď:

Porobnosti o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania určuje Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z.: 

SKLAD

Zariadenie spoločného stravovania má zriadený podľa svojho účelu sklad, ktorý musí byť stavebne oddelený.

Podľa § 3 (2): „Na potraviny sa zriaďuje sklad
a) suchý, ktorým je sklad s teplotou podľa druhu potravín a s relatívnou vlhkosťou najviac 70 %,
b) chladný, ktorým je sklad s teplotou 8 oC až 10 oC,
c) chladený, ktorým je sklad s teplotou 2 oC až 6 oC,
d) mraziarenský, ktorým je sklad s teplotou -18 oC a nižšou.“

Sklad podľa písm. c) a d) možno podľa kapacity zariadenia nahradiť chladničkou a mrazničkou.

Sklad musí byť vybavený meradlom na kontrolu teploty a vlhkosti, ak si to vyžaduje druh potraviny podľa skladovacích podmienok určených výrobcom alebo ustanovených osobitným predpisom tak, že sú dodržané zásady analýzy nebezpečenstva a kritických kontrolných bodov (HACCP).

Veľkosť skladu potravín má umožniť uloženie potravín na hygienicky vyhovujúcich podložkách, v regáloch alebo zavesením, prúdenie vzduchu okolo uložených potravín, dobrý prístup k uloženým potravinám pri manipulácii s nimi a pri kontrole ich zdravotnej bezpečnosti a použitie mechanizačných prostriedkov pri preprave potravín. Polotovary, rozpracované pokrmy a hotové pokrmy v nádobách nemožno skladovať priamo na podlahe.

Sklad organického odpadu musí byť riešený tak, aby bol do neho prístup zvonku, aby bol krytý, vetrateľný, ľahko čistiteľný a uzavierateľný. Sklad organického odpadu musí byť vybavený tečúcou teplou vodou s teplotou najmenej 45 oC z verejného vodovodu alebo vlastného zdroja a kanalizačnou výpusťou, musí byť chránený pred prístupom škodcov a nesmie byť zdrojom kontaminácie potravín a pokrmov, pitnej vody, zariadení a priestorov zariadenia spoločného stravovania. Sklad organického odpadu musí byť chladený, ak odpad nie je denne odvážaný. Sklad organického odpadu možno podľa kapacity zariadenia spoločného stravovania nahradiť iným vhodným zariadením na uskladnenie organického odpadu, ktoré musí byť umiestnené mimo priestorov, kde sa manipuluje s potravinami a pokrmami.

 

DEZINFEKCIA

O vykonávanej dezinfekcii a ničení živočíšnych škodcov sa musí v zariadení spoločného stravovania viesť evidencia.

 

UMÝVANIE RÚK, ODKLADANIE ODEVU

 

Zariadenie spoločného stravovania s výnimkou zariadenia s rýchlym občerstvením musí mať vytvorené podmienky na umývanie rúk stravníkov a zabezpečené priestory na odkladanie odevu.

Zariadenie spoločného stravovania musí mať primeraný počet šatní pre zamestnancov oddelených pre ženy a mužov a oddelených aj od prevádzkových miestností a skladov. Šatne musia umožniť oddelené uloženie pracovného odevu a civilného odevu.

 

ZÁCHODY

Záchody pre zamestnancov zariadenia spoločného stravovania musia byť oddelené pre ženy a mužov a udržiavané v použiteľnom stave a v čistote. Záchody musia byť aj pri šatniach pre zamestnancov zariadenia spoločného stravovania, aj pri priestoroch, v ktorých sú sprchy a umývadlá. V zariadení spoločného stravovania, v ktorom pracuje najviac šesť zamestnancov v jednej zmene, môže byť jeden záchod spoločný pre mužov a ženy.

Do záchodu nesmie byť priamy vchod z prevádzky zariadenia spoločného stravovania. Záchod musí byť dostatočne osvetlený, osobitne vetraný a vybavený toaletným papierom. Záchod pre ženy musí byť vybavený aj nádobou s uzatváracím príklopom ovládateľným zošliapnutím.

 

Pre stravníkov musia byť vyčlenené samostatné záchody oddelené pre mužov a ženy a udržiavané v použiteľnom stave a v čistote. Ak ide o prevádzku verejného stravovania s počtom miest na sedenie najviac 22, môže byť jeden záchod pre stravníkov spoločný pre mužov a ženy.

 

STAVEBNÉ POŽIADAVKY NA REŠTAURÁCIU

Prevádzky zariadenia spoločného stravovania musia byť stavebne oddelené alebo prevádzkovo oddelené podľa prílohy č. 1 tejto vyhlášky.

 

INÉ POŽIADAVKY:

Vyhláška upresňuje aj také podrobnosti, že:

  • Umelé osvetlenie má mať bielu farbu a intenzitu najmenej 500 lx.
  • Čistiace a dezinfekčné prostriedky musia byť uložené oddelene od potravín, pokrmov a nápojov

 

POŽIADAVKY NA VÝROBU POKRMOV

Výroba pokrmov a nápojov podlieha zásadám správnej výrobnej praxe.

Musí sa zabezpečiť dostatočné množstvo oddelených pracovných plôch so zreteľom na druh suroviny a spôsob jej spracovania a ich viditeľné označenie; zámena týchto pracovných plôch pri ich používaní je neprípustná.

 

Ak Vás zaujíma táto téma, odporúčame pozrieť aj nariadenie (ES) č. 852/2004. 

 

Schladzovať alebo zmrazovať hotové pokrmy vyrobené v zariadení spoločného stravovania je tiež možné len podľa osobitných požiadaviek.